Hidroelectrica declara razboi ANRE pentru pretul reglementat al energiei

Sursa

Remus Borza, directorul Euro Insol, a declarat, vineri, în prima adunare a creditorilor Hidroelectrica: "Preţul pe care îl primim pentru energia hidro este în continuare sub costuri. Noi nu am cerut majorarea preţului final plătit de populaţie şi instituţiile publice. Vrem o redistribuire a costurilor în interiorul tarifului reglementat. De asemenea, nu suntem de acord să mai subvenţionăm companiile prin tarif, ci numai populaţia şi instituţiile publice. Companiile care în prezent primesc energia la preţ reglementat, cu mult mai mic decât cel de pe piaţa liberă, activează, în mare parte, în zona gri a economiei".
Întrebat dacă va denunţa contractele de livrare a energiei pentru piaţa reglementată, Remus Borza a răs­puns că va alege această soluţie dacă ANRE nu îi va face dreptate companiei Hidroelectrica. Domnia sa a mai spus că problema poate fi tranşată şi în justiţie.
Vineri, Euro Insol a fost reconfirmat în funcţia de administrator judiciar al Hidroelectrica, în prima adunare a creditorilor companiei. Euro Insol va primi un onorariu fix de 50.000 de euro pe lună şi un onorariu de succes cuprins între 1 şi 3 milioane de euro. Onorariul de succes depinde de data ieşirii din insolvenţă şi este calculat în funcţie de sumele recuperate de Euro Insol pe durata reorganizării şi de veniturile suplimentare obţinute de Hidroelectrica (n.r. administratorul judiciar a renegociat contracte obţinând reduceri de preţ, a obţinut, prin renegociere, preţuri mai mari pentru energia vândută, a denunţat contracte păguboase etc.)
În deschiderea adunării creditorilor de vineri, Remus Borza a ţinut să menţioneze că insolvenţa Hidroelectrica este o decizie istorică prin implicaţiile sale şi prin beneficiile aduse societăţii. Domnia sa a mulţumit lui Remus Vulpescu, şeful OPSPI şi administratorul special al Hidroelectrica, pentru decizia intrării în insolvenţă, lui Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, pentru implementarea procesului insolvenţei în vederea reorganizării companiei, premierului Victor Ponta pentru decizia politică de a susţine insolvenţa.
Remus Borza i-a mulţumit şi preşedintelui Traian Băsescu pentru non-combat, considerând că domnia sa a putut şi încă mai poate să obstrucţioneze procesul insolvenţei.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a dorit să clarifice că nu a fost ales să gestioneze procesul insolvenţei Hidroelectrica pentru că este omul lui Ponta sau al lui Băsescu sau pentru că este mason.
La întâlnirea de vineri a creditorilor Hidroelectrica a fost prezentă 89% din masa credală, a menţionat domnul Borza. Valoarea totală a sumelor cerute Hidroelectrica se ridică la 5,5 miliarde lei, din care administratorul judiciar a admis solicitări de creanţe de 3,5 miliarde lei.
69% din creanţe sunt deţinute de zece bănci. Comitetul Creditorilor este format din BRD, ING, Unicredit, BCR şi Ministerul Economiei. Creditorii au aprobat şi raportul Euro Insol privind cauzele insolvenţei.

Previous
Previous

Zi esentiala pentru Hidroelectrica

Next
Next

Remus Borza: “insolventa Hidroelectrica va fi un succes si va putea fi reaplicata si la alte societati”