Liberty Galati
Numar Dosar Insolventa: 504/121/2025
Instanta : Tribunalul Galati
CUI societate : 1639739
Nr. de ordine in RC : J17/21/1991
Prin Încheierea Civilă din data de 05.03.2025, pronunțată de Tribunalul Galati, în dosarul nr. 504/121/2025, s-a dispus deschiderea procedurii de concordat preventiv prevăzută de Legea nr. 85/2014 împotriva debitorului Liberty Galati S.A. Prin aceeași hotărâre, a fost desemnat administrator concordatar consortiul format din Euro Insol SPRL si Sierra Quadrant SPRL.
Societatea LIBERTY GALATI S.A. își desfășoară activitatea în domeniul producției de oțel, având ca activitate principală: CAEN 2410 - Producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje
Cu o capacitate de producție de 3 milioane de tone de oțel pe an, LIBERTY Galați este cel mai mare producător de oțel integrat din România și un pilon principal al economiei românești.
Având o istorie bogată, compania a început să producă oțel în urmă cu peste 55 de ani. În 2021 LIBERTY Galați a atins cel mai ridicat nivel de producție din ultimii 10 ani, cu un volum total de producție de 2,35 milioane de tone de oțel lichid.
LIBERTY Galați are un portofoliu complex de produse plate de oțel de calitate, precum tablă groasă, rulouri și foi laminate la cald, laminate la rece, zincate și prevopsite, dar și produse tubulare sudate, livrând oțel clienților din România și din aproximativ 30 de țări din întreaga lume. Produsele din oțel fabricate la Galați sunt utilizate în multe sectoare de activitate, inclusiv în sectorul apărării și naval, în domeniul construcțiilor, transporturilor, auto și pentru recipientele sub presiune.
Produsele marca LIBERTY Galați au fost folosite în multe dintre proiectele majore de infrastructură ale României, printre care: noul pod peste Dunăre de la Brăila, care este al treilea ca mărime din Europa; podul feroviar care leagă Aeroportul Internațional „Henri Coandă” de Drumul Național 1 (DN1) și podurile peste râul Mureș care fac parte din autostrada A10 Sebeș – Turda. De asemenea, oțelul de la Galați a fost folosit la construcția podului „Osman Gazi” din Turcia, care traversează Golful Izmit, și la pasarela pietonală de la gara Koge Nord din Danemarca.
În prezent, LIBERTY Galați are planuri ambițioase de a deveni principalul furnizor de oțel verde din Europa Centrală și de Est – în urma unei investiții planificate de aproape 1 miliard de euro în Programul de Restructurare si Relansarea a activității Liberty S.A. în condiții de eficienta energetica și economica („Programul Greensteel”) - pentru a deveni neutră în emisii de carbon până în anul 2030, în condițiile unei activități eficiente si sustenabile financiar.
Acest plan face parte din obiectivul operațional strategic al LIBERTY de a deveni un producător de oțel neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, prin tranziția de la furnalul tradițional (BF) la cuptoarele hibride cu arc electric (EAF), reducând în același timp și mai mult emisiile de carbon prin utilizarea de energie electrică regenerabilă. Implementarea proiectului se impune în contextul în care:
- industria globală de oțel reprezintă până la 8% din emisiile de CO2,
- se estimează că cererea globală de oțel se va dubla până în anul 2050,
- guvernele stabilesc limite din ce în ce mai exigente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.