Remus Borza - personalitatea anului in energie
In cadrul Galei Romanian Energy Awards 2013, organizata de The Diplomat Bucharest la Athenee Palace Hilton in data de 23 Aprilie 2013, dl av. dr. Remus Borza, practicianul coodonator al Euro Insol, a fost desemnat personalitatea anului in energie, ca o recunoastere a efortului asumat in restructurarea si profitabilizarea Hidroelectrica, societate vitala pentru sistemul energetic al Romaniei.
Atasam prezentului comunicat discursul sustinut de dl Borza in fata membrilor corpului diplomatic acreditati la Bucuresti, personalitatilor din mediul de business, academic si universitar, oficialitatilor participante la Gala.
Doamnelor si domnilor,
Va multumesc in primul rand pentru acordarea acestui titlu. Ma onoreaza dar deopotriva ma si obliga. Pe 20 Iunie 2012, imediat dupa pronuntarea sentintei de deschidere a procedurii insolventei, spuneam ca Hidroelectrica va face istorie. A facut si continua sa faca. Salut asumarea politica a unei astfel de decizii de catre premierul Victor Ponta si ministrul Economiei de atunci, Daniel Chitoiu, intr-un an dificil din punct de vedere politic, economic si social. Evolutia societatii in ultimele 9 luni, confirma ca s-a luat o decizie inteleapta. De la o pierdere de 136 milioane de lei in primul trimestru al anului 2012, Hidroelectrica a raportat un profit de 144 milioane lei pe primul trimestru al anului 2013.Insolventa Hidroelectrica a aratat o cale, a deschis un drum si altor societati care vor sa se restructureze si sa se eficientizeze din punct de vedere economic.
Insolventa Hidroelectrica a rasturnat eterna paradigma ca Statul este un prost manager. Si companiile statului pot genera valoare, performanta, profit si incredere daca sunt administrate de profesionisti. Cand Statul va intelege ca managementul companiilor sale trebuie incredintat unor oameni recomandati de competente profesionale, probitate morala, capabilitati manageriale si nu de carnetul de partid, atunci Statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, somaj, falimente sau privatizari paguboase ci vor deveni adevarate motoare de crestere economica si piloni de stabilitate sociala.
Energia alaturi de agricultura si infrastructura, trebuie sa reprezinte prioritati si imperative ale actualei guvernari. Refacerea sistemului national de irigatii va stabiliza si creste consumul de energie, va crea mii de locuri de munca si va asigura cresterea productiei agricole cu consecinta echilibrarii balantei comerciale a Romaniei.
Dupa exemplul Hidroelectrica, si ceilalti producatori de energie trebuie sa se restructureze, sa-si reduca costurile de exploatare in paralel cu cresterea gradului de retehnologizare. Toate interventiile statului nu-i vor putea salva daca nu vor intelege ca intr-o ecomonie de piata prevaleaza competitivitatea si nu ajutorul de stat.
Romania, pentru prima data dupa 23 de ani, inregistreaza un excedent al productiei de energie electrica datorat racordarii in sistem a noilor capacitati de productie de energie regenerabila. In acelasi timp Romania se confrunta cu o scadere dramatica a consumului casnic si mai ales industrial. In ultimii 2 ani, consumul a scazut cu 6 Twh. Consecinta, scaderea pretului Megawatt-ului. Benefica pentru industrie dar fatala pentru producatorii traditionali de energie. Salvarea acestor producatori, vitali de altfel pentru stabilitatea sistemului energetic national, avand in vedere impredictibilitatea energiei regenerabile, o reprezinta reorganizarea care sa le asigure o marja comerciala rezonabila la intern, acces si competitivitate la export. Societatile statului, institutiile statului nu mai pot functiona eficient cu scheme supradimensionate si supraremunerate de personal caracterizat de autosuficienta si lipsa de performanta.
Primesc aceasta nominalizare in numele zecilor de mii de hidroenergeticieni si energeticieni ai Romaniei ca o expresie a importantei acestui sector pentru economia romaneasca. Va multumesc in numele lor pentru aceasta onoare. Eu sunt doar un intrus in aceasta industrie. Mandatul meu se apropie de sfarsit. Hidroelectrica in curand va iesi din insolventa ca o companie viabila, restructurata, eficienta si profitabila. Acest premiu va trebui sa-i indemne pe toti salariatii din sistemul energetic la munca sustinuta, reforma si performanta. In beneficiul tarii si al cetatenilor sai.
Biroul de presa EURO INSOL