Euro Insol va depune in iulie planul de reorganizare a Asmita Gardens

Sursa

Administratorul judiciar al complexului imobiliar Asmita Gardens, Euro Insol, va depune la Tribunalul Bucuresti, in luna iulie, planul de reorganizare, care prevede continuarea activitatii firmei dezvoltatoare prin vanzarea celor circa 350 de locuinte disponibile in ansamblu, intr-o perioada de pana la trei ani, potrivit mediafax.

"Speram ca in maximum o luna sa putem propune un plan de reorganizare al complexului. Am implementat deja masuri in acest sens, de la deschiderea insolventei in luna noiembrie anul trecut, care ar face sustenabil planul de reorganizare", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.

El a spus ca saptamana viitoare va fi depus la Tribunalul Bucuresti tabelul definitiv al creantelor, potrivit caruia Asmita Gardens are datorii de 110 milioane euro. Cel mai mare creditor este Alpha Bank, cu 70 milioane euro, reprezentand un credit acordat in noiembrie 2006. Dupa aceasta data, administratorul are termen de 30 de zile sa depuna planul de reorganizare, aprobat de creditori.

"Ca rezultat al investitiilor realizate dupa intrarea in insolventa, gradul de atractivitate al complexului a crescut. Totodata, "delta dintre blocuri" (fostul lac Vacaresti, n.r.) va fi un punct de atractie pentru cumparatori", a adaugat Borza.

Administratorul judiciar a reusit sa vanda de la intrarea in procedura de insolventa a complexului 34 de apartamente, ajungand astfel la un total de 395 de locuinte vandute in complex.

"Este o medie buna, care ne da sperante. Este cu mult peste piata, avand in vedere ca in celelalte ansambluri media este de una-doua locuinte pe luna", a afirmat reprezentantul administratorului judiciar.

Preturile in complex sunt de 900-950 euro pe metru patrat, in scadere cu 40-45% fata de nivelul din 2008, cand apartamentele erau scoase la vanzare la 1.600 euro pe metru patrat.

"Deprecierea si reevaluarea activelor din companie au facut ca la sfarsitul anului 2011 dezvoltatorul sa aiba o pierdere de 183 milioane lei, fata de 29 milioane lei in 2010 si fata de un profit de 400.000 lei in 2006", a mai spus Borza.

Din cele 361 de apartamente din complex care sunt disponibile la vanzare, Borza spera sa obtina 45 de milioane de euro, ceea ce ar acoperi doar partial creditul Alpha Bank. Ceilalti creditori, inclusiv cei bugetari, dar si actionarii Asmita Gardens (compania indiana Asmita si compania britanica Charlemagne Capital, care s-au inscris la masa credala, fiecare cu 16 milioane de euro), nu vor recupera niciun ban.

Pe de alta parte, vicepresedintele Alpha Bank, Periklis Voulgaris, a declarat ca banca ar putea sa recupereze mai mult de 45 de milioane de euro din vanzarea apartamentelor, deoarece oferta redusa de locuinte noi din Bucuresti va pune presiune pe preturi.

"Suntem increzatori in acest proiect in ciuda faptului ca a fost finalizat cu intarziere. Un ritm de vanzare de 4-5 apartamente pe luna este foarte bun. Vrem sa vindem toate apartamentele conform planului de restructurare intr-o perioada de trei ani. Cred ca putem obtine mai mult de 45 de milioane de euro, deoarece stocul de locuinte noi in Bucuresti este de 4.000-5.000 de unitati si se va epuiza in urmatorii ani. De asemenea, nu apar pe piata nici proiecte noi, astfel ca preturile este normal sa urce, pentru ca cererea ramane ridicata", a spus Voulgaris.

Alpha Bank va lansa in perioada urmatoare si un produs bancar pentru finantarea cumparatorilor din Asmita. Banca are in portofoliu mai multe proiecte rezidentiale, in insolventa, cele mai importante, in afara de Asmita, fiind Ibiza Sol si Blue Tower.

"Restul proiectelor rezidentiale finantate de noi nu au probleme. Nici Asmita nu avea, dar din cauza neintelegerilor dintre dezvoltator si constructor proiectul a stat blocat peste un an. Am solicitat intrarea in insolventa a proiectului pentru a debloca situatia. Insolventa a fost ca un catalizator", a adaugat Voulgaris.

Complexul Asmita Gardens din Bucuresti este integral functional, receptia oficiala a celei mai mari investitii rezidentiale din Romania avand loc joi, la mai bine de doi ani de la finalizarea constructiei.

Constructia a fost finalizata la inceputul anului 2010, dar compania austriaca Strabag, care s-a ocupat de constructia proiectului, nu a finalizat testarea utilitatilor in patru dintre cele sapte blocuri, solicitand recuperarea garantiilor de buna executie de circa 6 milioane de euro, situatie ce a dus la un litigiu care dureaza de mai multi ani la diverse instante.

Reprezentantul administratorului judiciar a aratat ca suma platita in cele din urma constructorului pentru a ajunge la o intelegere a fost de circa un milion de euro, sustinta din cele 34 de apartamente vandute dupa intrarea in insolventa.

Proiectul dezvoltat de firma cu actionariat indian Asmita si un fond de investitii administrat de compania britanica Charlemagne Capital a intrat la sfarsitul anului trecut in insolventa, din cauza unor datorii de circa 70 de milioane de euro catre Alpha Bank, reprezintand cel mai mare esec al unui proiect imobiliar din Romania de la debutul crizei.

Previous
Previous

UPDATE3: Insolvenţa Hidroelectrica poate dura un an şi jumătate. Vezi sentinţa instanţei

Next
Next

Euro Insol va administra UCM Reşiţa, companie cu datorii de 190 milioane euro aflată în insolvenţă