Euro Insol deţine 55% din valoarea de piaţă a proiectelor imobiliare în insolvenţă

Sursa

Proiectul Silver Mountain din Braşov este cel mai important activ imobiliar „distressed“ aflat anul acesta la vânzare.

Proiectul imobiliar Silver Mountain care ar fi trebuii să devină noua „perlă“ din Poiana Braşov, parcul de afaceri Swan din Pipera, sediu al unor companii ca Flanco şi Mercedes, centrul comercial Armonia din Brăila şi alte 1.000 de apartamente şi zeci de hectare de teren pot fi cumpărate pentru un preţ cumulat de circa 230 de milioane de euro, plus TVA. Acestea sunt o serie dintre cele mai importante active imobiliare scoase anul acesta Ia vânzare de lichidatorii şi administratorii judiciari,potrivit unei analize a ZF pe baza informaţiilor furnizate de cei mai mari jucători din piaţă.

Activele deţinute de Siiver Mountain, proiectul iniţiat de familia omului de afaoeri  Dan Fischer, decedat în 2012, sunt evaluate la aproximativ 53 de milioane de euro, Potrivit lui Remus Borza, coordonatorul firmei Euro Insol, acesta fiind practic cel mai important activ  imobiliar „distressed“ aflat anul acesta la vânzare.

În cadrul proiectului mal sunt disponibile 158 de apartamente cu suprafeţe cuprinse între 80 şi 300 mp, care alături de locurile de parcare şi spaţiite comerciale de la parter sunt evaluate la 37,8 mil. euro în timp ce terenul de 10 hectare din vecinătatea proiectului este evaluat la 13 mil. euro, iar clădirea multifuncţională pentru activităţi comerciale şi de recreere ar costa alte. 1,7 mil euro, potrivit lui Borza. Proiectul a intrat în insolvenţâ având datorii de circa 85 de milioane de euro către BCR, în timp ce piaţa locuinţelor secundare, de vacanţă, a fost afectată de criza din ultimii ani la fel ca întregul sector imobiliar.

Cel mai important proiect imobiliar din Bucureşti scos la vânzare în urma insolvenţei dezvoltatorului este parcul de afaceri Swan din Pipera, proiect cu o suprafaţă închiriabilă de 29,000 de metri pătraţi pentru care dezvoltatorul nu a găsit chiriaşi decât pentru 40% din spaţii, în timp ce nivelul chiriei obţinute a fost mult sub nivelul preconizat la demararea investiţiei.

Proiectul este scos la vânzare pentru un preţ de 42,7 milioane de euro de Casa de lnsolvenţă Transilvania, dar la prima licitaţie organizată nu s-au înscris ofertanţi. Swan dispune şi de un lot de teren suplimentar pe care poate fi construit un nou corp de clădire, dar zona Pipera-Tunari are în prezent cel mai scăzut grad de ocupare al spaţiilor de birouri din Capitală, de aproape 50%, iar singurul cârlig pentru atragerea de chiriaşi este politica celui mai scăzut preţ din oraş.

Cele mai multe eşecuri imobiliare au fost însă în sectorul rezidenţial, astfel că administratorii judiciari au

ajuns sa vânda proiecte de sute de apartamente din ţară, dar şi din diverse zone ale Bucureştiului. Spre exemplu, în proiectul Asmita Gardens, format din şapte turnuri situate în zona Văcăreşti din Capitală, mai sunt disponibile 329 de apartamente evaluate la circa 40 de milioane de euro, în Ibiza Sol din Pipera sunt 206 apartamente evaluate la circa 30 de milioane de euro, în timp ce la Citadella Titan an rămas nevândute 179 de apartamente care la o vânzare în bloc au fost evaluate la 6,5 miL euro, în timp ce administratorul judiciar Euro Insol consideră că ar putea obţine 10 mil euro din vânzarea „Ia bucată" a locuinţelor.

 Piaţa rămâne însă dificilă, iar Florian Mateiţă, partener al femei de insolvenţâ Rominsolv, consideră că vinovate pentru această situaţie se fac şi băncile, care în cele mai multe cazuri refuză sau nu sunt lăsate de banca - mamă să-şi asume pierderile şi să vândă la. actuala valoare de piaţă, în condiţiile în care activele se degradează, iar costurile cu paza şi conservarea continuă să se acumuleze.

„Intrăm în al 10-lea an de falsificare conştientă a realităţii pe care eu i-aş împărţi în două etape: prima, din 2004 până la sfârşitul lui 2008, în care sistemul bancar a facilitat, tranzacţii succesive, la valori, crescătoare, cu aceleaşi active, astfel că societăţile comerciale împreună cu băncile capitaliste raportau creşteri de afaceri şi profituri record, bazate, în esenţă, exclusiv pe valoarea exponenţial crescătoare a garanţiilor. (...) De cinci ani, din 2009 şi până în prezent, ne aflăm în a doua etapă a autismului. economic în care realitatea şi logica sunt complet ignorate, prioritară fiind crearea aparenţei de soliditate financiară a unui sistem bancar rămas fără „bani", apreciază reprezentantul Rominsolv.

Previous
Previous

Incasari de 5 milioane de euro pentru IBIZA SOL in 2013

Next
Next

Borza a gasit cumparator pentru un penthouse de 370.000 euro